Ethische richtlijnen, lijsten van raamwerken en ethische commissies duiken links en rechts op. Maar er […]
Onderzoek: hoe gebruiken wij onze mobiele telefoon?
Global Mobile Consumer Survey 2018: Nederlandse editie
Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat wordt de mobiele telefoon gebruikt. Zelfs als dat tot gevaarlijke situaties leidt. Zo gebruikt gemiddeld 49 procent van de Nederlanders zijn telefoon op de fiets. En van de leeftijdsgroep 18 tot 24 jaar zelfs 75 procent. Ook in de auto (38 procent) en lopend over straat (62 procent) wordt veelvuldig van de mobiel gebruikgemaakt.
Bijna een kwart van de consumenten checkt inmiddels meer dan 50 keer per dag zijn telefoon. Terwijl dat in 2016 nog 20 procent betrof. Dit blijkt uit de Global Mobile Consumer Survey 2018 die Deloitte jaarlijks publiceert. In totaal werden wereldwijd bijna 55.000 respondenten in 35 landen ondervraagd, waaronder 2.000 in Nederland.
Irritatie neemt toe
Vooral onder jongeren van 18 tot 24 jaar stijgt het dagelijkse gebruik sterk. Zo pakte in 2016 nog ‘slechts’ 36 procent van hen meer dan 50 keer per dag de mobiel, terwijl in 2018 maar liefst 52 procent dat doet. Maar niet zonder zorgen. Gemiddeld zegt bijna 42 procent van de Nederlanders zijn eigen mobiele gebruik teveel te vinden. En dat van anderen? Daar stoort men zich opvallend genoeg nog meer aan. Zo zegt 62 procent van de Nederlanders dat hun kinderen teveel met de neus in de mobiel zitten. En 45 procent ergert zich aan het mobiele gebruik van zijn partner.

Simpelweg verslaafd
In sommige gevallen lijkt het mobiele gebruik dan ook sterk op een verslaving. Zo zegt maar liefst 25 procent van de mensen die meer dan 50 keer per dag zijn telefoon pakt, continu het gevoel te hebben het ding te moeten checken. Ook gaat 24 procent van de Nederlanders door zijn mobiel ’s avonds later slapen dan gepland. En 19 procent is bang iets te missen als het niet mogelijk is om op de telefoon te kijken.
Niet voor niets zegt maar liefst 64 procent van de Nederlanders die het eigen gebruik teveel vinden, actief dat mobiele gebruik terug te willen dringen. De meesten zonder succes. Slechts 32 procent van hen blijkt het ook te lukken om daadwerkelijk minder op het mobiele scherm te kijken.
Overal en altijd
Voor de meesten is de telefoon simpelweg verweven met de dagelijkse bezigheden. Zo checkt gemiddeld 45 procent van de Nederlanders binnen 15 minuten na het wakker worden al zijn mobiel en 26 procent doet dit zelfs binnen 5 minuten. 88 Procent loert tijdens het reizen met het openbaar vervoer naar zijn scherm. En ook tijdens het shoppen (81 procent) of tv-kijken (81 procent) blijft de mobiel niet in de tas.
Maar het meest opvallend is nog wel het gebruik van de mobiele telefoon tijdens de interactie met anderen. Zo checkt maar liefst 68 procent van de Nederlanders zijn mobiel tijdens een gesprek of een etentje met vrienden of familie. En 65 procent pakt het ding er steevast bij tijdens vergaderingen op werk.

Favoriete device
De populariteit van de mobiel blijft toenemen. Het percentage mensen dat een tablet tot zijn beschikking heeft is, in Nederland inmiddels al een aantal jaar stabiel op 64 procent. Maar in smartphones is nog steeds een jaarlijkse groei te zien. Zo heeft nu 91 procent van de Nederlanders een smartphone, 1 procent meer dan een jaar terug.
Inmiddels is de smartphone niet alleen het favoriete device voor het maken van foto’s en opnemen van video’s, checken van sociale netwerken, lezen van nieuws, nagaan van bankinformatie, bellen via internet en doen van video-oproepen. Maar het is nu ook het eerste device voor het spelen van games en bekijken van korte video’s.
Vooral Whatsappen en mailen
De dagelijkse communicatie doet men via de mobiel vooral met instant messaging-apps zoals WhatsApp (72 procent) en het versturen van e-mails (59 procent). Het gebruik van sociale netwerken (51 procent) en het voeren van normale telefoongesprekken (34 procent) namen beide met 1 procent af in vergelijking met een jaar eerder. VoIP, oftewel het bellen via aanbieders als Skype, Google Voice of Whatsapp laat daarentegen een flinke groei van 8 procent zien en komt nu uit op 23 procent.
Ook shoppen via de mobiel neemt sterk aan populariteit toe. Dit jaar zegt maar liefst 54 procent weleens iets online met de telefoon gekocht te hebben, in vergelijking met 47 procent een jaar eerder. Het succes van diensten als Tikkie of ING betaalverzoek laat bovendien een groeiend gebruik van de telefoon als betaalmiddel zien. Inmiddels gebruikt 58 procent (+6 procent) de mobiel om geld mee over te maken en checkt 67 procent (+4 procent) van de Nederlanders zijn bankrekening via de telefoon.

Betalen met een vingerafdruk
Het vertrouwen in mobiele en online zaken neemt meer en meer toe. Zo gebruikt inmiddels maar liefst 38 procent van de consumenten zijn vingerafdruk op zijn telefoon. En 74 procent daarvan zet die mogelijkheid ook in om betalingen of aankopen goed te keuren. 48 Procent deelt zonder moeite een e-mailadres of naam met een online bedrijf. Maar met een telefoonnummer (27 procent), adres (20 procent) of foto’s (17 procent) is men minder vrijgevig.
Toch denkt nog steeds een deel van de Nederlanders (17 procent) dat de online bedrijven waar iemand contact mee heeft via de mobiel, zoals Facebook, wifi-providers of online retailers, geen enkele persoonlijke informatie van hen ontvangen. Erg voorzichtig is de gemiddelde Nederlander daardoor echter niet. Maar liefst 58 procent blijkt de algemene voorwaarden bijna altijd direct goed te keuren, zonder ze ooit te lezen.
Nieuwe features inzetten
In nieuwe features is de gemiddelde Nederlandse consument best geïnteresseerd. Maar dat wil niet zeggen dat men ze ook snel in gebruik neemt. Zo kent 34 procent van de consumenten de mogelijkheid van ‘predictive tekst’. En 23 procent maakt daar inmiddels ook gebruik van. Maar de voice assistant wordt daarentegen nog maar weinig ingezet (11 procent). Evenals de vertaal-apps (9 procent), locatiegebaseerde app-suggesties (3 procent) en voice-to-tekst (2 procent).
Alhoewel het gebruik van een feature ook sterk afhangt van het type telefoon dat de consument heeft. Zo zet 17 procent van de Apple-gebruikers de virtuele assistent regelmatig in, tegenover 3 procent van de Samsung-eigenaren. Waar de assistent vooral voor gebruikt wordt? Het opzoeken van algemene informatie, het opbellen van iemand uit de contactenlijst of het geven van nieuwsupdates (33 procent).