Ethische richtlijnen, lijsten van raamwerken en ethische commissies duiken links en rechts op. Maar er […]
Blockchaintechnologie in 2018 en 2019: terugblikken en vooruitkijken
Meer realisme, meer transparantie, meer investeringen
Wat heeft 2019 op het gebied van Blockchain voor ons in petto? Hoe kunnen de ontwikkelingen rond blockchaintechnologie ertoe bijdragen dat u de komende jaren uw concurrentiepositie verbetert? We zien in ieder geval meer realisme, meer transparantie en meer investeringen dan in voorgaande jaren.
2018 was het jaar waarin grote beloftes met betrekking tot Blockchain werden getemperd door realisme. In de afgelopen jaren zijn veel beloftes gedaan over blockchaintechnologie en hoe deze de wereld zou veranderen, maar echte disrupties bleven merkbaar achterwege. Na de cryptocurrency crash in januari 2018 en een verdere daling in de afgelopen weken begonnen mensen zich dan ook af te vragen of Blockchain niet gewoon een technologie is die op zoek is naar een oplossing? Is de waarde van Blockchain eerder potentieel dan reëel?
Om met de tweede vraag te beginnen: nee, Blockchain is niet eerder potentieel dan reëel. Ik vergelijk de ontwikkeling van blockchaintechnologie graag met de evolutie van het internet, dat in de jaren zestig werd uitgevonden en eind jaren negentig pas de wereld ging veranderen. Blockchain is nog steeds erg conceptueel en de toepassing ervan is moeilijker te begrijpen dan van bijvoorbeeld 3D-printen of het Internet of Things. Commercieel gebruik blijft daardoor nog beperkt. Op de lange termijn heeft Blockchain echter nog steeds het vermogen om hele industrieën te veranderen en nieuwe businessmodellen, producten en diensten te creëren.
Blockchaintechnologie in het grotere geheel
Het is eigenlijk heel goed dat het debat over blockchaintechnologie doordrongen is van iets meer realisme. Het gevolg is namelijk dat het hoger management in organisaties is gaan nadenken over de impact van Blockchain. Veel van onze klanten vroegen ons om strategisch en operationeel advies over blockchaintechnologie. Ze kijken naar het grotere geheel op de langere termijn en willen geen publiciteitspunten scoren met een snelle proof of concept.
Organisaties kunnen pas overwegen blockchaintoepassingen te gaan ontwikkelen als ze een bredere visie hebben op de invloed die deze technologie op de lange termijn op de organisatie zal hebben. Daarom moeten organisaties zich eerst verdiepen in de haalbaarheid, de levensvatbaarheid en de wenselijkheid van wat ze willen ontwikkelen, en het dan pas gaan ontwikkelen.
We hebben deze analyse bijvoorbeeld uitgevoerd voor een financiële instelling die tokenisation wilde toepassen voor haar assets (of een aantal daarvan). Alvorens te beginnen met het creëren van een proof of concept wilde de bank eerst weten of er juridische of technische beperkingen golden, of institutionele beleggers wel geïnteresseerd zouden zijn in de tokens en of het concept wordt gesteund door een businessmodel.
Meer investeringen in blockchaintechnologie
2018 was ook – opnieuw – het jaar van verder toenemende investeringen in blockchaintechnologie. Uit het meest recente onderzoek van Deloitte komt naar voren dat bestuurders van grote bedrijven wereldwijd Blockchain als strategische prioriteit zien en dat meer dan 65% van plan is het komende jaar meer dan 1 miljoen dollar in deze technologie te investeren.
Tot voor kort lieten de meeste organisaties niets los over wat ze deden met blockchaintechnologie, maar in 2018 zagen we meer transparantie rond blockchainprojecten. Zo lanceerde een supermarkt een app waarmee consumenten kunnen traceren waar hun sinaasappelsap vandaan komt. En ticketingplatform GUTS gebruikt blockchaintechnologie voor een transparant ticketing-ecosysteem waarin oneerlijke doorverkoopprijzen en ticketfraude geen kans krijgen. Hoewel deze oplossingen misschien nog niet allemaal optimaal werken, is het een sprong voorwaarts dat deze bedrijven uit de experimentele omgeving zijn gestapt en blockchain echt in de praktijk zijn gaan gebruiken.
Volgens Gartner is het aantal actieve blockchainconsortia binnen branches in 2018 razendsnel toegenomen: van 28 tot meer dan 60. Een partnership met een concurrerende onderneming kan om verschillende redenen een flinke uitdaging zijn. Maar dit is wel waar de echte waarde van Blockchain zit. Het juiste netwerk opzetten – en daarmee het ecosysteem – is essentieel wanneer wordt overwogen de overstap te maken van experiment naar commercialisering. Een experimentele Blockchain kan wel worden gesimuleerd zonder een dergelijk ecosysteem, maar een gecommercialiseerde oplossing kan niet bestaan zonder. Daarom hebben vijftien multinationals, waaronder drie concurrerende Nederlandse banken, in september 2018 aangekondigd dat zij een handelsplatform gebaseerd op blockchaintechnologie gaan opzetten. Het platform krijgt de naam komgo.
Een blik op de toekomst
Meer realisme, meer investeringen en meer transparantie – het zijn allemaal ontwikkelingen die in 2019 zullen worden voortgezet. Er zijn natuurlijk nog wel wat hobbels te nemen voordat blockchaintechnologie geaccepteerd is: transactiesystemen op basis van Blockchain zijn relatief langzaam en op dit moment kunnen verschillende blockchainnetwerken nog niet goed samenwerken. Daarnaast houden organisaties zorgen met betrekking tot wet- en regelgeving. Het goede nieuws is echter dat er vooruitgang zit in het aanpakken van al deze obstakels, zoals onze Amerikaanse collega’s uitleggen in dit artikel. En daarmee zou 2019 weleens opnieuw een heel interessant blockchainjaar kunnen worden.